Vergoeding wegbranden nierzenuw tijdelijk in basispakket
Per 1 januari 2013 zal er een tijdelijke vergoeding gelden voor het wegbranden van de zenuwuiteinden in de slagaders naar de nieren (renale denervatie) vanuit het basispakket. Het is de bedoeling dat deze behandeling tegen hoge bloeddruk voor 4 jaar vanuit het basispakket van de zorgverzekering vergoedt zal worden voor onderzoeksdoeleinden. Naderhand wordt op basis van de resultaten besloten of de behandeling onder de basisdekking blijft vallen.
Vrijdag 12 oktober
Innovatieve zorg
De minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) heeft sinds 1 januari 2012 de mogelijkheid om – op advies van het CVZ – innovatieve zorg onder voorwaarden te introduceren in het basispakket. Voor zo’n voorwaardelijke toelating geldt een termijn van maximaal 4 jaar. In die vier jaar moet er gekeken worden of de zorg wel of niet effectief is. Vervolgens komt het besluit om de zorgbehandeling definitief op te nemen in het basispakket van de zorgverzekering.
Behandelingen
RF-denervatie is de eerste behandeling die in dit traject werd opgenomen, ter bestrijding van de pijn die gepaard gaat met lagerugklachten. Zorgverleners hebben tot 29 november de mogelijkheid om voorstellen in te dienen voor innovatieve zorg die tijdelijk zal worden vergoedt vanaf 1 januari 2014. Bij voorkeur wordt een voorstel voorzien van een begeleidend onderzoeksvoorstel, omdat duidelijk is geworden dat onderzoek naar RF-denervatie minder snel verloopt dan gehoopt. ZonMW trekt een bedrag uit van 1,2 miljoen euro om de onderzoeken te financieren.
2013
Naast renale denervatie bij therapieresistente hypertensie komt er volgend jaar nog een behandeling tijdelijk in het basispakket, namelijk intra-arteriële trombolyse bij een acuut CVA. Er loopt inmiddels al een onderzoek naar het wegbranden van zenuwen van en naar de nieren bij patiënten die last houden van een hoge bloeddruk ondanks de inname van medicatie. Het aanbod van de behandeling is ook flink toegenomen bij de ziekenhuizen. Het CVZ kwam in 2011 tot de conclusie dat het wetenschappelijk bewijs tekort schoot om renale denervatie in het basispakket op te nemen.
Vergelijk
Handige links:
Uit onderzoek van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) is gebleken dat 40 procent van de Nederlanders het terecht zou vinden als mensen met een ongezonde leefstijl een hogere zorgpremie moesten betalen. Zo zouden mensen die roken, drinken of overgewicht hebben, meer moeten bijdragen.
Klanten van zorgverzekeraar DSW gaan in 2020 fors meer betalen voor de zorgpremie. Volgend jaar zal de premie van de basisverzekering 118,- euro per maand gaan kosten, tegenover 112,- euro dit jaar. Op jaarbasis komt dit neer op een stijging van 72,- euro.
Nederland had tot middernacht de tijd om voor een nieuwe zorgverzekering te kiezen. Volgens cijfers van Independer heeft men ook gebruik gemaakt van deze kans. In vergelijking met 2018, stapte ruim 20 procent meer mensen over van zorgverzekering. Van de overstappers besloot 16 procent tot de laatste dag van 2018 te wachten om de overstap in te...
Volgens onderzoeksbureau Q&A Insights & Consultancy zou 12 procent van de Nederlanders van plan zijn een nieuwe zorgverzekering te kiezen voor 2019. Dit zou een fors hoger percentage overstappers zijn dan vorig jaar, waar 6,2 procent van de verzekerden de overstap maakte naar een nieuwe zorgverzekeraar. Het bureau voerde het onderzoek uit in...
Tot november 2018 heeft slechts een klein deel van de verzekerden optimaal gebruik gemaakt van de vergoedingen die onder de aanvullende dekkingen van de zorgverzekering vallen. Bijna 40 procent van de verzekerden stelt een deel geclaimd te hebben. Circa tien procent meldt helemaal geen gebruik te hebben gemaakt van aanvullende dekkingen.