Inkomensafhankelijke zorgpremie tussen 20 en 482 euro
Als de premie voor de zorgverzekering inkomensafhankelijk wordt, varieert deze mogelijk tussen de 20,- en 482,- euro per maand. Dat heeft NOS dinsdagavond gemeld op basis van eigen berekeningen.
Dinsdag 30 oktober
Hoogte van de premie
Mensen die een hoger bruto jaarinkomen hebben dan 70.000,- euro zullen volgens de NOS moeten geloven aan een zorgpremie van 482,- euro. Personen die in de bijstand zitten zouden al voor 20,- euro per maand verzekerd zijn.
Modaal
Voor een modaal salaris geldt volgens de berekeningen een maandpremie van 140,- euro. Vergeleken met de huidige premie is dat een toename van 40 procent. Deze toename moet worden gecompenseerd door lagere belastingtarieven. De hogere inkomens (boven de 70.000,- euro) zouden 126,- euro minder betalen qua inkomstenbelasting.
Kritiek
Volgens het CDA, D66 en de SP is het een belachelijk idee om de zorgpremies inkomensafhankelijk te maken. Sybrand Buma van het CDA zei dat het “een enorme aanslag is op gezinnen met een middeninkomen”.
D66 zou zelfs geschrokken zijn van de plannen. “De belastingdruk wordt nu wel erg hoog voor normale inkomens. Het loont zelfs niet meer voor deze groep om te werken. De Nederlandse economie zal hier niet op vooruit gaan”, aldus Wouter Koolmees tegenover RTL Nieuws.
Renske Leijten van de SP uitte ook gelijk kritiek op de plannen door middel van Twitter. “Gezinnen met een inkomen van 71.000,- euro per jaar mogen straks evenveel premie betalen voor hun zorgverzekeringen als gezinnen met inkomens van 300.000,- per jaar. De écht hoge inkomens worden dus weer eens goed gematst”, aldus Leijten.
Belastingvoordeel
Een berekening van RTL toont aan hoeveel effect de inkomensafhankelijke premies hebben nadat het belastingvoordeel is meegerekend. Hieruit blijkt dat een modaal inkomen 85,- euro per jaar goedkoper uit is. Inkomens die meer dan 65.000,- per jaar betreffen, gaan er 2547,- euro op achteruit.
Stef Blok (VVD-onderhandelaar) stelt dat de premies voor de hogere inkomens inderdaad flink hoog zijn. Hier zouden echter belastingverlagingen tegenover staan ter compensatie.
Diederik Samsom (PvdA) vindt het geen groot probleem dat mensen die meer dan een ton op jaarbasis verdienen, daar 4 procent van inleveren. “Dat kunnen ze prima hebben. Het is wel zo eerlijk om wat extra geld te vragen van mensen die het breder hebben.”
Zorgverzekeraars
Ook de zorgverzekeraars zelf zijn op meerdere punten zeer kritisch ingesteld over de plannen van de VVD en PvdA. Zorgverzekeraars Nederland (ZN) noemde het inkomensafhankelijk maken van de zorgpremie en de ouderenzorg als specifieke pijnpunten.
Natura & restitutie zorgverzekeringen
Het beoogde kabinet houdt het niet alleen bij het veranderen van de manier waarop de zorgpremie wordt vastgesteld. Hiernaast zijn er ook plannen om basiszorg alleen te vergoeden indien de verzekeraar een contract heeft gesloten met de zorgverlener, ofwel een natura zorgverzekering.
Door middel van een restitutie zorgverzekering kunnen verzekerden nu kiezen voor zorg bij een aanbieder die geen contract heeft met de verzekeraar. De verzekerde moet dan eerst het geld voorschieten, maar kan nadien wel (een gedeeltelijke) declaratie indienen.
Publiek-private karakter
Volgens ZN zijn de plannen mogelijk in strijd met het publiek-private karakter van het zorgstelsel. Bovendien zouden de plannen een beperkende werking hebben voor de concurrentie in de zorgbranche. ZN is er nog niet zeker van of de maatregelen strijdig zijn met de Europeesrechtelijke toets.
Vergelijk
Handige links:
Uit onderzoek van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) is gebleken dat 40 procent van de Nederlanders het terecht zou vinden als mensen met een ongezonde leefstijl een hogere zorgpremie moesten betalen. Zo zouden mensen die roken, drinken of overgewicht hebben, meer moeten bijdragen.
Klanten van zorgverzekeraar DSW gaan in 2020 fors meer betalen voor de zorgpremie. Volgend jaar zal de premie van de basisverzekering 118,- euro per maand gaan kosten, tegenover 112,- euro dit jaar. Op jaarbasis komt dit neer op een stijging van 72,- euro.
Nederland had tot middernacht de tijd om voor een nieuwe zorgverzekering te kiezen. Volgens cijfers van Independer heeft men ook gebruik gemaakt van deze kans. In vergelijking met 2018, stapte ruim 20 procent meer mensen over van zorgverzekering. Van de overstappers besloot 16 procent tot de laatste dag van 2018 te wachten om de overstap in te...
Volgens onderzoeksbureau Q&A Insights & Consultancy zou 12 procent van de Nederlanders van plan zijn een nieuwe zorgverzekering te kiezen voor 2019. Dit zou een fors hoger percentage overstappers zijn dan vorig jaar, waar 6,2 procent van de verzekerden de overstap maakte naar een nieuwe zorgverzekeraar. Het bureau voerde het onderzoek uit in...
Tot november 2018 heeft slechts een klein deel van de verzekerden optimaal gebruik gemaakt van de vergoedingen die onder de aanvullende dekkingen van de zorgverzekering vallen. Bijna 40 procent van de verzekerden stelt een deel geclaimd te hebben. Circa tien procent meldt helemaal geen gebruik te hebben gemaakt van aanvullende dekkingen.