Onduidelijkheid rondom premiestijging na autoschade
Het is in lang niet alle gevallen duidelijk wat precies de gevolgen voor de premie van de autoverzekering zijn wanneer men te maken krijgt met een schade. Niet iedereen weet dat de premie flink op zal lopen en er zijn veel mensen die van mening zijn dat een schade 1 schadevrij jaar zal kosten.
Donderdag 2 februari
Onduidelijke voorwaarden autoverzekering
Het feit dat veel mensen niet goed weten wat de gevolgen zijn van een enkele schade komt vaak voort uit onduidelijke voorwaarden. In de meeste gevallen dient een verzekerde goed op zoek te gaan naar de voorwaarden met betrekking tot de premiestijging bij schade. In veel gevallen kiest de verzekeraar ervoor om alleen aan te geven dat er een ‘terugval in de no-claim’ plaats zal vinden na een schade. Daar is op zich geen woord aan gelogen, maar het is aan de andere kant dusdanig onduidelijk dat niet iedereen goed begrijpt wat daarmee bedoeld wordt.
Gemiddelde terugval van 4-6 jaar
Verzekeraars zijn vrij om zelf te bepalen hoever iemand terug zal vallen in de no-claim nadat er een schade gereden is, die men claimt. Daardoor is het vaak een verrassing wat het gevolg voor de premie zal zijn, waardoor men onverwacht veel dient te gaan betalen. Over het algemeen is er sprake van een terugval in de no-claim van ongeveer 4-6 jaar, waardoor de maandelijkse premie fors op kan lopen. Het zou daarom goed zijn dat meer automobilisten zich bewust worden van het feit dat een schade behoorlijke gevolgen kan hebben, ook op het financiële vlak.
Wisselen van verzekeraar
Daarnaast worden de gevolgen veel automobilisten duidelijk wanneer ze willen wisselen van verzekeraar. Ze merken op dat moment dat niet iedere verzekeraar op dezelfde manier omgaat met de schadevrije jaren en schades die men heeft gereden en geclaimd. Op dat moment kan het dus gebeuren dat de premie ergens flink op zal lopen wanneer er sprake is van een relatief laag aantal schadevrije jaren, of een recente schade. Bovendien is het in theorie zelfs mogelijk dat autobezitters geweigerd worden door een verzekeraar, wanneer ze bijvoorbeeld een negatief aantal schadevrije jaren hebben.
Verbetering van de voorwaarden
Er komt een steeds bredere roep om voorwaarden die iedereen op een relatief eenvoudige manier kan begrijpen. Dat is iets dat niet alleen binnen de wereld van autoverzekeringen speelt, maar op veel meer vlakken. Veel mensen kunnen maar moeilijk wijs worden uit de vaak lastig opgestelde voorwaarden en dekkingen. Door ervoor te zorgen dat de voorwaarden weer goed leesbaar worden kan iedereen zich op de hoogte stellen van de gevolgen van bijvoorbeeld een schade. Zo zullen veel mensen ontdekken dat de premiestijging fors zal zijn wanneer ze een schade claimen en leidt dat wellicht zelfs tot voorzichtiger rijgedrag onder die groep.
Vergelijk autoverzekeringen
Handige links:
Ieder jaar richt vuurwerk miljoenen euro’s schade toe aan auto’s. Autobezitters die verwachten dat hun autoverzekeraar deze schade zal dekken, komen vaak bedrogen uit. Het Verbond van Verzekeraars (VvV) heeft een bericht naar buiten gebracht over vuurwerkschade en hoe deze alleen door all-risk verzekeringen wordt gedekt.
Op 22 december heeft Nationale Nederlanden verschillend premies verhoogd. Onder de getroffen producten vallen de aansprakelijkheidsverzekering, inboedelverzekering, opstalverzekering, rechtsbijstandsverzekering, doorlopende reisverzekering en autoverzekering. De premies zijn met 1 tot 13 procent toegenomen.
Het Verbond van Verzekeraars (VvV) heeft de schade van de eerste herfststorm van 2014 berekend en meldt dat deze meevalt. De storm van afgelopen dinsdag heeft circa 2 miljoen euro aan schade verricht. In 2013 wist de herfststorm maar liefst 100 miljoen euro aan schade te veroorzaken.
Verzekeraars blijken steeds beter in staat te zijn fraude op te sporen. Hoewel het totaal aantal fraudezaken niet zou zijn toegenomen, wordt er vergeleken met vijf jaar geleden wel 25 procent meer fraude ontdekt. Eén op de tien claims zou mogelijk frauduleus zijn. Dit meldde het Centrum Bestrijding Verzekeringscriminaliteit tegenover het AD.
In het eerste kwartaal van dit jaar hebben autoverzekeraars het aantal wanbetalers zien verdubbelen ten opzichte van dezelfde periode in 2012. Hierdoor lopen tienduizenden automobilisten het risico beboet te worden voor onverzekerd rijden en moeten zij zelf eventuele gereden schade vergoeden.