Student vindt laag eigen risico belangrijker dan lage zorgpremie
Ruim 80 procent van de studenten is niet bereid om de zorgverzekering te kiezen met het hoogste eigen risico om op die manier de laagste maandpremie te hoeven betalen. Onderzoek dat door Studenten.net werd uitgevoerd naar het verzekeringsgedrag van studenten wees dat uit. Van de zorgverzekeraars is het Zilveren Kruis de populairste onder de studenten. Het verschil met andere zorgverzekeraars is echter zeer klein.
Dinsdag 23 november
Top 5 zorgverzekeraars
Het Zilveren Kruis heeft de meeste studenten weten te werven. In totaal is 13 procent van de studenten hier verzekerd. Met slechts 1 procent minder volgt CZ en nog 1 procent lager staat Menzisop een derde plaats. Achmea vertegenwoordigt 8,5 procent van de studenten en Univé eindigt op de vijfde plaats met 7 procent.
Voorkeuren
Bijna 40 procent van de studenten gaf aan dat de belangrijkste reden die zij hadden om een zorgverzekeraar te kiezen uitkwam op de prijs. Op de tweede plaats staan de vergoedingen die onder de verzekering vallen, met 34,5 procent. Voor 22 procent van de studenten was het advies van de ouders de doorslaggevende factor. Slechts 1 procent koos voor het gratis cadeau dat door de zorgverzekeraar werd aangeboden.
Wanneer een student een cadeau kan ontvangen blijkt dat een jaarvoorraad anticonceptiepillen door 37 procent de voorkeur krijgt. Een jaarvoorraad condooms neemt met 22 procent de tweede plaats in.
Vergoedingen
Een goede 80 procent van de studenten heeft aangegeven dat tandartsvergoedingen onmisbaar zijn. Ruim 72 procent denkt hetzelfde over huisartsbezoeken. De helft vindt dat eerste hulp ook onder de dekking van de (basis)zorgverzekering moet vallen.
Premies
Ongeveer 25 procent van de studenten betaalt maandelijks minimaal 100 euro voor zijn of haar zorgverzekering. In totaal regelt 55 procent de betalingen van de zorgverzekering zelf. Zo'n 20 procent staat nog bij hun ouders op de verzekering. Een kwart van de studenten beschikt over een eigen zorgpolis, maar laat de ouders betalen.
Overige verzekeringen
Studenten hebben naast een zorgverzekering in 65 procent ook een reisverzekering. Zo'n 50 procent beschikt over een inboedelverzekering en 40 procent heeft een aansprakelijkheidsverzekering afgesloten. Bij 24 procent is er ook een autoverzekering aanwezig, terwijl maar 23 procent de moeite heeft genomen een uitvaartverzekering af te sluiten. Laptops worden door 9 procent van de studenten verzekerd en mobieltjes door ruim 13 procent.
Vergelijk
Handige links:
Uit onderzoek van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) is gebleken dat 40 procent van de Nederlanders het terecht zou vinden als mensen met een ongezonde leefstijl een hogere zorgpremie moesten betalen. Zo zouden mensen die roken, drinken of overgewicht hebben, meer moeten bijdragen.
Klanten van zorgverzekeraar DSW gaan in 2020 fors meer betalen voor de zorgpremie. Volgend jaar zal de premie van de basisverzekering 118,- euro per maand gaan kosten, tegenover 112,- euro dit jaar. Op jaarbasis komt dit neer op een stijging van 72,- euro.
Nederland had tot middernacht de tijd om voor een nieuwe zorgverzekering te kiezen. Volgens cijfers van Independer heeft men ook gebruik gemaakt van deze kans. In vergelijking met 2018, stapte ruim 20 procent meer mensen over van zorgverzekering. Van de overstappers besloot 16 procent tot de laatste dag van 2018 te wachten om de overstap in te...
Volgens onderzoeksbureau Q&A Insights & Consultancy zou 12 procent van de Nederlanders van plan zijn een nieuwe zorgverzekering te kiezen voor 2019. Dit zou een fors hoger percentage overstappers zijn dan vorig jaar, waar 6,2 procent van de verzekerden de overstap maakte naar een nieuwe zorgverzekeraar. Het bureau voerde het onderzoek uit in...
Tot november 2018 heeft slechts een klein deel van de verzekerden optimaal gebruik gemaakt van de vergoedingen die onder de aanvullende dekkingen van de zorgverzekering vallen. Bijna 40 procent van de verzekerden stelt een deel geclaimd te hebben. Circa tien procent meldt helemaal geen gebruik te hebben gemaakt van aanvullende dekkingen.