Afschaffen eigen risico kost 4,5 miljard euro
Volgens berekeningen van het Centraal Planbureau zal het zo’n 4,5 miljard euro kosten als Nederland het eigen risico in de zorg af zou schaffen. Volgens eerdere berekeningen zouden de kosten nog rond de 3,7 miljard euro liggen.
Maandag 3 oktober
Berekening ministerie van Volksgezondheid
Slechts enkele weken geleden werd door het ministerie van Volksgezondheid berekend wat de kosten zouden zijn om het eigen risico in zijn geheel af te schaffen. Zij kwamen tot de conclusie dat dit per persoon 284,- euro per jaar zou kosten. Dit komt neer op zo’n 3,7 miljard euro, fors lager dan de berekening van het Centraal Planbureau.
Aankomende verkiezingen
Verwacht wordt dat veel politieke partijen het eigen risico van de zorgverzekering als onderwerp zullen gebruiken om stemmen te winnen tijdens de aankomende verkiezingen. Voor de SP, GroenLinks en 50PLUS zou het al de wens zijn om het eigen risico geheel af te schaffen. De PVV stelt het eigen risico al per 2017 met 100,- per persoon te willen verlagen. Ook de PvdA en CDA zouden na willen denken over afschaffing of vermindering van het eigen risico.
Plannen PVV
De PVV liet weten dat het tijdens de bespreking van de begroting van 2017 zal voorstellen om het eigen risico in 2017 naar 285,- euro te verlagen. Volgens de partij zijn haar plannen financieel haalbaar door de expat-regeling af te schaffen. Deze regeling zorgt er voor dat buitenlandse werknemers geen inkomstenbelasting hoeven te betalen over de eerste 30 procent van hun verdiensten. “Twintig procent van de Nederlanders ziet het eigen risico als reden om geen zorg te zoeken. Tegelijkertijd kunnen buitenlandse arbeiders een bonus van 900 miljoen van de belastingdienst verwachten”, liet Tony van Dijck (PVV) weten.
Vergelijk
Handige links:
Uit onderzoek van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) is gebleken dat 40 procent van de Nederlanders het terecht zou vinden als mensen met een ongezonde leefstijl een hogere zorgpremie moesten betalen. Zo zouden mensen die roken, drinken of overgewicht hebben, meer moeten bijdragen.
Klanten van zorgverzekeraar DSW gaan in 2020 fors meer betalen voor de zorgpremie. Volgend jaar zal de premie van de basisverzekering 118,- euro per maand gaan kosten, tegenover 112,- euro dit jaar. Op jaarbasis komt dit neer op een stijging van 72,- euro.
Nederland had tot middernacht de tijd om voor een nieuwe zorgverzekering te kiezen. Volgens cijfers van Independer heeft men ook gebruik gemaakt van deze kans. In vergelijking met 2018, stapte ruim 20 procent meer mensen over van zorgverzekering. Van de overstappers besloot 16 procent tot de laatste dag van 2018 te wachten om de overstap in te...
Volgens onderzoeksbureau Q&A Insights & Consultancy zou 12 procent van de Nederlanders van plan zijn een nieuwe zorgverzekering te kiezen voor 2019. Dit zou een fors hoger percentage overstappers zijn dan vorig jaar, waar 6,2 procent van de verzekerden de overstap maakte naar een nieuwe zorgverzekeraar. Het bureau voerde het onderzoek uit in...
Tot november 2018 heeft slechts een klein deel van de verzekerden optimaal gebruik gemaakt van de vergoedingen die onder de aanvullende dekkingen van de zorgverzekering vallen. Bijna 40 procent van de verzekerden stelt een deel geclaimd te hebben. Circa tien procent meldt helemaal geen gebruik te hebben gemaakt van aanvullende dekkingen.