Vergelijk 397 verzekeringen van 80 verzekeraars, 100% onafhankelijk!

Hoestklachten meestal te verhelpen middels zelfzorg

Ieder jaar krijgen huisartsen 2,7 miljoen keer te maken met hoestklachten. In 76 procent van de gevallen is het onnodig om bij hoest een arts te raadplegen omdat de klachten verholpen kunnen worden middels zelfzorg. Daarmee was hoest in 2009 de belangrijkste zelfzorgklacht in de huisartspraktijk volgens onderzoek 'Kleine kwalen in de huisartsenpraktijk' van het NIVEL.



Maandag 13 februari
Voor het onderzoek analyseerde het NIVEL hoe vaak mensen voor 55 specifieke klachten en aandoeningen naar de huisarts stapten, waarvoor de artsen en apothekers van mening zijn dat zelfzorg voldoende zou zijn geweest. Volgens de deskundigen kunnen hoestklachten in 76 procent van de gevallen worden opgelost zonder dat daar een bezoek aan de huisarts voor nodig is. Het beleid dat huisartsen gebruiken bij hoestklachten is afwachten. In de meeste gevallen duurt het 2 tot 6 weken voordat de hoest vanzelf verdwijnt.

Overschatten van de klachten
Vaak wordt de ernst van de hoestklachten flink overschat waardoor mensen toch besluiten om naar de huisarts te stappen om het zekere voor het onzekere te nemen. Dat blijkt uit onderzoek van Synovate dat in 2011 werd uitgevoerd in opdracht van Zelfzorg.nl. Voor alle eenvoudige gezondheidsklachten verstrekt Zelfzorg.nl informatie over de aard van de aandoening zodat mensen begrijpen wat het verschil is tussen klachten zoals vastzittende hoest en prikkelhoest en wanneer het verstandig is om een afspraak te maken bij de huisarts.

Receptgeneesmiddelen vaak duurder
Volgens het NIVEL-onderzoek schreven huisartsen in 2009 rond de 1,5 miljoen geneesmiddelen voor aan mensen met hoestklachten. Er werden ruim 600.000 middelen voorschreven tegen de prikkelhoest, zoals noscapine en codeïne, terwijl zulke geneesmiddelen ook zonder recept te verkrijgen zijn bij de apotheker en drogist. Omdat de kosten van dergelijke medicatie onder het eigen risico van de zorgverzekering vallen, moeten zelfzorggeneesmiddelen, ook met doktersrecept, zelf betaalt worden. Als er rekening wordt gehouden met de apotheekkosten en het eigen risico die bij receptgeneesmiddelen komen kijken, zijn de kosten voor receptgeneesmiddelen zelfs hoger dan die van zelfzorggeneesmiddelen.
iPad actie iPad winnen?
Deel uw ervaring en maak automatisch kans op een iPad 3!

Deel zelf uw ervaring
Handige informatie De gemiddelde op Verzekeraar.nl scoort een 0 (2221 ervaringen) en kost € 0 p/m.

Vergelijk

Handige links:
Laatste nieuws
Geplaatst op dinsdag 1 oktober

Uit onderzoek van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) is gebleken dat 40 procent van de Nederlanders het terecht zou vinden als mensen met een ongezonde leefstijl een hogere zorgpremie moesten betalen. Zo zouden mensen die roken, drinken of overgewicht hebben, meer moeten bijdragen.

Geplaatst op dinsdag 24 september

Klanten van zorgverzekeraar DSW gaan in 2020 fors meer betalen voor de zorgpremie. Volgend jaar zal de premie van de basisverzekering 118,- euro per maand gaan kosten, tegenover 112,- euro dit jaar. Op jaarbasis komt dit neer op een stijging van 72,- euro.

Geplaatst op dinsdag 1 januari

Nederland had tot middernacht de tijd om voor een nieuwe zorgverzekering te kiezen. Volgens cijfers van Independer heeft men ook gebruik gemaakt van deze kans. In vergelijking met 2018, stapte ruim 20 procent meer mensen over van zorgverzekering. Van de overstappers besloot 16 procent tot de laatste dag van 2018 te wachten om de overstap in te...

Geplaatst op donderdag 27 december

Volgens onderzoeksbureau Q&A Insights & Consultancy zou 12 procent van de Nederlanders van plan zijn een nieuwe zorgverzekering te kiezen voor 2019. Dit zou een fors hoger percentage overstappers zijn dan vorig jaar, waar 6,2 procent van de verzekerden de overstap maakte naar een nieuwe zorgverzekeraar. Het bureau voerde het onderzoek uit in...

Geplaatst op dinsdag 25 december

Tot november 2018 heeft slechts een klein deel van de verzekerden optimaal gebruik gemaakt van de vergoedingen die onder de aanvullende dekkingen van de zorgverzekering vallen. Bijna 40 procent van de verzekerden stelt een deel geclaimd te hebben. Circa tien procent meldt helemaal geen gebruik te hebben gemaakt van aanvullende dekkingen.

Ons pand Verzekeraar.nl
Vergelijk, kies en bespaar
Contact
Over Verzekeraar.nl:
Zij gingen u voor

Aantal vergelijkingen
door bezoekers in de
afgelopen 7 dagen:

16461
Vergelijk op Verzekeraar.nl o.a.: Monuta ANWB Ohra Inshared Centraal Beheer Achmea Unive Hema