Vergelijk 397 verzekeringen van 80 verzekeraars, 100% onafhankelijk!

Hoger eigen risico verlaagt vraag naar thuiszorg nauwelijks

Volgens onderzoek door het Centraal Planbureau (CPB) heeft het verhogen van het verplichte eigen risico nauwelijks effect op het aantal mensen dat naar een thuiszorgverlener stapt. Het CPB kwam op basis van gegevens uit 2013 tot de conclusie dat een 10 procent hoger eigen risico de vraag naar thuiszorg met 2,5 procent heeft verlaagd. In 2013 werd een onderzoek in het leven geroepen om te achterhalen of verzekerden met een groter vermogen een hogere eigen bijdragen zouden moeten gaan leveren voor (thuis)zorg.



Vrijdag 3 november
Het CPB stelt dat er sinds 2015 al vragen zijn over de effecten van de eigen bijdrage op het gebruik van thuiszorg. Dit jaar werden delen van de Algemene Wet Bijzondere Ziektekosten (AWBZ) gedecentraliseerd. Volgens resultaten op basis van enquêtes zou circa 25 procent van de ouderen en langdurig zieken zorgverlening vermijden indien de eigen bijdrage zou worden verhoogd.
 
Onderzoek CPB
Op basis van het CPB-onderzoek is nu duidelijk geworden dat lang niet zoveel ouderen en langdurig zieken zorg mijden in geval van een hogere eigen bijdrage. “Er is een merkbaar effect in het aantal zorggebruikers dat niet voor thuiszorg kiest, maar er zijn geen bewijzen dat de zorg op grote schaal wordt vermeden”, aldus een woordvoerder van de CPB. Het nieuwe kabinet heeft plannen om de eigen bijdrage te verlagen naar een maximum van 17,50 euro per vier weken (227,50 euro per jaar). Dit moet gemeenten minder vrijheid geven om zelf beslissingen te maken over de eigen bijdragen.
iPad actie iPad winnen?
Deel uw ervaring en maak automatisch kans op een iPad 3!

Deel zelf uw ervaring
Handige informatie De gemiddelde op Verzekeraar.nl scoort een 0 (2221 ervaringen) en kost € 0 p/m.

Vergelijk

Handige links:
Laatste nieuws
Geplaatst op dinsdag 1 oktober

Uit onderzoek van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) is gebleken dat 40 procent van de Nederlanders het terecht zou vinden als mensen met een ongezonde leefstijl een hogere zorgpremie moesten betalen. Zo zouden mensen die roken, drinken of overgewicht hebben, meer moeten bijdragen.

Geplaatst op dinsdag 24 september

Klanten van zorgverzekeraar DSW gaan in 2020 fors meer betalen voor de zorgpremie. Volgend jaar zal de premie van de basisverzekering 118,- euro per maand gaan kosten, tegenover 112,- euro dit jaar. Op jaarbasis komt dit neer op een stijging van 72,- euro.

Geplaatst op dinsdag 1 januari

Nederland had tot middernacht de tijd om voor een nieuwe zorgverzekering te kiezen. Volgens cijfers van Independer heeft men ook gebruik gemaakt van deze kans. In vergelijking met 2018, stapte ruim 20 procent meer mensen over van zorgverzekering. Van de overstappers besloot 16 procent tot de laatste dag van 2018 te wachten om de overstap in te...

Geplaatst op donderdag 27 december

Volgens onderzoeksbureau Q&A Insights & Consultancy zou 12 procent van de Nederlanders van plan zijn een nieuwe zorgverzekering te kiezen voor 2019. Dit zou een fors hoger percentage overstappers zijn dan vorig jaar, waar 6,2 procent van de verzekerden de overstap maakte naar een nieuwe zorgverzekeraar. Het bureau voerde het onderzoek uit in...

Geplaatst op dinsdag 25 december

Tot november 2018 heeft slechts een klein deel van de verzekerden optimaal gebruik gemaakt van de vergoedingen die onder de aanvullende dekkingen van de zorgverzekering vallen. Bijna 40 procent van de verzekerden stelt een deel geclaimd te hebben. Circa tien procent meldt helemaal geen gebruik te hebben gemaakt van aanvullende dekkingen.

Ons pand Verzekeraar.nl
Vergelijk, kies en bespaar
Contact
Over Verzekeraar.nl:
Zij gingen u voor

Aantal vergelijkingen
door bezoekers in de
afgelopen 7 dagen:

15518
Vergelijk op Verzekeraar.nl o.a.: Monuta ANWB Ohra Inshared Centraal Beheer Achmea Unive Hema