Huisartsen wachten op extra 200 miljoen van zorgverzekeraars
Zorgverzekeraars lijken niet bereid de 200 miljoen euro vrij te maken die huisartsen nodig hebben om extra zorg en aandacht te besteden aan de meer kwetsbare patiënten, zo stelt de Landelijke Huisartsen Vereniging (LHV). In de afgelopen maanden zijn afspraken gemaakt om het geld vrij te maken voor huisartsen zodat zij onder meer ouderen en mensen in achterstandswijken extra aandacht zouden kunnen geven. Tot nu toe hebben de verzekeraars nog niet voldaan aan de afspraken.
Maandag 6 november
Beloning huisartsen
Huisartsen zien jaarlijks het aantal taken toenemen en worden daar ook jaarlijks voor beloond. Zo hebben huisartsen in de voorgaande jaren diabeteszorg en psychologische zorg van andere zorgverleners overgenomen. Door het toenemende aantal verantwoordelijkheden neemt ook de complexiteit van de zorg toe en kunnen er problemen ontstaan op bepaalde vlakken.
Knelpunten
Onlangs kwamen het ministerie van Volksgezondheid, de zorgverzekeraars en de huisartsen overeen dat er extra geld en aandacht nodig was voor 8 specifieke knelpunten in de huisartsenzorg. Volgens Ella Kalsbeek van de LHV lijken de zorgverzekeraars niet bereid om de gemaakte afspraken te honoreren nu dat de zorgcontracten voor 2018 worden opgesteld. “Om de zorg toegankelijk en betaalbaar te houden, zijn investeringen nodig. De verzekeraars zijn echter bang dat klanten zullen wegrennen bij een premieverhoging van 2 euro per maand”, aldus Kalsbeek.
Vergelijk
Handige links:
Uit onderzoek van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) is gebleken dat 40 procent van de Nederlanders het terecht zou vinden als mensen met een ongezonde leefstijl een hogere zorgpremie moesten betalen. Zo zouden mensen die roken, drinken of overgewicht hebben, meer moeten bijdragen.
Klanten van zorgverzekeraar DSW gaan in 2020 fors meer betalen voor de zorgpremie. Volgend jaar zal de premie van de basisverzekering 118,- euro per maand gaan kosten, tegenover 112,- euro dit jaar. Op jaarbasis komt dit neer op een stijging van 72,- euro.
Nederland had tot middernacht de tijd om voor een nieuwe zorgverzekering te kiezen. Volgens cijfers van Independer heeft men ook gebruik gemaakt van deze kans. In vergelijking met 2018, stapte ruim 20 procent meer mensen over van zorgverzekering. Van de overstappers besloot 16 procent tot de laatste dag van 2018 te wachten om de overstap in te...
Volgens onderzoeksbureau Q&A Insights & Consultancy zou 12 procent van de Nederlanders van plan zijn een nieuwe zorgverzekering te kiezen voor 2019. Dit zou een fors hoger percentage overstappers zijn dan vorig jaar, waar 6,2 procent van de verzekerden de overstap maakte naar een nieuwe zorgverzekeraar. Het bureau voerde het onderzoek uit in...
Tot november 2018 heeft slechts een klein deel van de verzekerden optimaal gebruik gemaakt van de vergoedingen die onder de aanvullende dekkingen van de zorgverzekering vallen. Bijna 40 procent van de verzekerden stelt een deel geclaimd te hebben. Circa tien procent meldt helemaal geen gebruik te hebben gemaakt van aanvullende dekkingen.