Premies autoverzekeringen omhoog na 1 maart
Vanaf 1 maart zullen de premies voor autoverzekeringen omhoog gaan, vanwege het feit dat de Nederlandsche Bank heeft aangegeven dat de lagere premies niet langer te rechtvaardigen zijn.
Vrijdag 18 februari
Te lage premie door concurrentie
De laatste jaren zijn de premies voor autoverzekeringen flink omlaag gegaan. Aangezien er steeds meer concurrentie bij is gekomen hebben verschillende verzekeraars ervoor gekozen om de premies steeds verder omlaag bij te stellen, tot het huidige niveau. De Nederlandsche Bank heeft om die reden aangegeven dat de premies weer omhoog zullen moeten om de sector gezond te houden. Daarnaast zal er een verhoging van de assurantiebelasting doorgevoerd worden. De belasting stijgt van 7,5% naar 9,7%, waardoor de verzekeringen dus dubbel duurder worden. Uiteindelijk zal het er toe leiden tot automobilisten waarschijnlijk tientallen euro’s per jaar meer dienen te gaan betalen voor hun autoverzekering, terwijl de voorwaarden gelijk blijven.
De premieverhoging ontlopen
Dat de verschillende verzekeraars er binnen korte tijd voor zullen kiezen om de maandelijkse premie omhoog bij te stellen wil echter niet zeggen dat het niet mogelijk is om de hogere kosten nog even uit te stellen. Mensen die nu een autoverzekering af gaan sluiten kunnen ervoor kiezen om de premie een jaar vooruit te betalen. In dat geval betalen ze de tarieven van dit moment en valt er dus geld te besparen. Aan de andere kant heeft niet iedereen het geld zomaar klaar liggen, aangezien de jaarlijkse premie vaak nog een aanzienlijk bedrag is.
Goedkope autoverzekeringen worden duurder in 2011
Het valt wellicht niet iedereen op, maar de premies voor de autoverzekeringen liggen op dit moment ontzettend laag. Zelfs zo laag dat de verzekeraars veel verlies maken op de WA autoverzekeringen en dat alleen met de duurdere verzekeringen maar goed kunnen maken. Om die reden zullen de premies voor de verschillende autoverzekeringen waarschijnlijk flink omhoog gaan en wordt het dus duurder om een auto WA te verzekeren, of voor een WA+ autoverzekering te kiezen. Het is bovendien opvallend om te zien dat een autoverzekering in de landen om ons heen tot wel drie keer duurder is.
Faillissementen van verzekeraars
De Nederlandsche Bank heeft aangegeven dat het zich zorgen maakt over de lage premies die veel van de verzekeraars berekenen voor de WA dekking. De organisatie is van mening dat de premies omhoog moeten om te voorkomen dat de verzekeraars massaal in de financiële problemen zullen komen. In oktober 2010 is verzekeraar Ineas failliet gegaan en het zou erg vervelend zijn wanneer meer verzekeraars met die problemen te maken krijgen. Wat dat betreft is het goed om te weten dat de Nederlandsche Bank heeft berekend dat de winst op WA autoverzekeringen in 2007 nog 328 miljoen bedroeg, terwijl er in 2009 een verlies van 15 miljoen werd geleden.
Goedkoper dan het buitenland
In vergelijking tot de landen om ons heen zou het op zich niet erg zijn wanneer de premies een keer wat omhoog gaan. Zo betaalt men in landen als Engeland, Duitsland en Frankrijk tot wel drie keer meer premie voor min of meer dezelfde autoverzekering. Hierbij zijn uiteenlopende soorten autoverzekeringen vergeleken, waarbij in praktisch alle gevallen bleek dat de Nederlandse verzekeraars het minst duur zijn. Wat dat betreft lijkt het er dus op dat we jarenlang verwend zijn met de lage premies, die nu eindelijk omhoog zullen gaan.
Einde van de prijzenslag
De premies van de verschillende WA autoverzekeringen zijn sinds 2005 met ongeveer 20% gedaald. Dat is natuurlijk prettig voor alle bezitters van een auto, maar het is aan de andere kant een probleem aan het worden voor de verschillende verzekeraars. Nu de winstgevendheid flink terug is gelopen lijkt het erop dat er wat dient te gebeuren en het is dan het meest logisch dat de premie van de WA verzekering omhoog gaat. Zeker nu de kredietcrisis toe heeft geslagen hebben de verzekeraars niet langer de mogelijkheid om de beleggingswinsten ter compensatie te gebruiken.
Dubbele prijsstijging verzekeringen
De premiestijging voor de WA verzekeringen wordt echter vergezeld door een andere kostenpost. Zo betalen we al jarenlang 7,5% assurantiebelasting voor de autoverzekering, maar zal ook die belasting omhoog gaan. De overheid heeft besloten dat de assurantiebelasting verhoogd wordt naar 9,7%. Dat betekent dat de kosten van de autoverzekeringen op een dubbele manier verhoogd worden, waarmee het autorijden gemakkelijk tientallen euro’s duurder kan worden per jaar. Uiteraard worden de premiestijgingen geleidelijk doorgevoerd en zijn het op die manier de nieuwe klanten die het eerst te maken krijgen met de verhoogde premies.
Vergelijk autoverzekeringen
Handige links:
Ieder jaar richt vuurwerk miljoenen euro’s schade toe aan auto’s. Autobezitters die verwachten dat hun autoverzekeraar deze schade zal dekken, komen vaak bedrogen uit. Het Verbond van Verzekeraars (VvV) heeft een bericht naar buiten gebracht over vuurwerkschade en hoe deze alleen door all-risk verzekeringen wordt gedekt.
Op 22 december heeft Nationale Nederlanden verschillend premies verhoogd. Onder de getroffen producten vallen de aansprakelijkheidsverzekering, inboedelverzekering, opstalverzekering, rechtsbijstandsverzekering, doorlopende reisverzekering en autoverzekering. De premies zijn met 1 tot 13 procent toegenomen.
Het Verbond van Verzekeraars (VvV) heeft de schade van de eerste herfststorm van 2014 berekend en meldt dat deze meevalt. De storm van afgelopen dinsdag heeft circa 2 miljoen euro aan schade verricht. In 2013 wist de herfststorm maar liefst 100 miljoen euro aan schade te veroorzaken.
Verzekeraars blijken steeds beter in staat te zijn fraude op te sporen. Hoewel het totaal aantal fraudezaken niet zou zijn toegenomen, wordt er vergeleken met vijf jaar geleden wel 25 procent meer fraude ontdekt. Eén op de tien claims zou mogelijk frauduleus zijn. Dit meldde het Centrum Bestrijding Verzekeringscriminaliteit tegenover het AD.
In het eerste kwartaal van dit jaar hebben autoverzekeraars het aantal wanbetalers zien verdubbelen ten opzichte van dezelfde periode in 2012. Hierdoor lopen tienduizenden automobilisten het risico beboet te worden voor onverzekerd rijden en moeten zij zelf eventuele gereden schade vergoeden.