Brabantse huisartsen waarschuwen voor VGZ
Brabanders met een zorgverzekering van VGZ zullen in de komende dagen een brief ontvangen van zorggroep De Ondernemende Huisarts (DOH) waarin zij worden gewaarschuwd voor mogelijke verslechteringen van hun zorgverzekering in 2018. Tientallen huisartsen in de regio maken deel uit van de zorggroep. Zij hebben besloten om verzekerden een waarschuwing toe te sturen nadat zorgverzekeraar VGZ in hun ogen onverantwoorde eisen heeft gesteld aan de zorgverlening waardoor de kwaliteit hiervan in gevaar komt. Zo meldt het Brabants Dagblad.
Donderdag 14 december

Besparen
Zorgverzekeraar VGZ stelt dat het wenst te besparen op bepaalde dienstverleningen. Zo zou het volgens hen lang niet altijd nodig zijn om ketenzorg in te zetten voor patiënten. Ketenzorg bestaat uit een coördinatie tussen de praktijkondersteuner, psychologen, fysiotherapeuten en apothekers. Door dergelijke beperkingen vrezen de huisartsen dat zij moeten stoppen met het verlenen van optimale zorg zodat VGZ kan besparen op onder meer de ketenzorg.
Kwetsbare patienten
De wijzigingen in 2018 kunnen met name invloed hebben op Brabanders met diabetes, psychische patiënten, kwetsbare ouderen en mensen met long- of hartproblemen. Volgens DOH zouden deze personen beter af zijn door van zorgverzekering over te stappen. VGZ zal de tarieven van 2017 maximaal tot het einde van het 1e kwartaal van 2018 verlengen, waarna de huisartsen praktisch moeten stoppen met het verstrekken van dergelijke zorg. DOH heeft een kort geding aangespannen in de hoop dat VGZ wordt gedwongen de tarieven van 2017 te blijven hanteren. “Het contract stelt dat oude tarieven gehanteerd moeten worden indien er voor het volgende jaar geen overeenstemming is over nieuwe tarieven.”

Vergelijk
Handige links:
Uit onderzoek van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) is gebleken dat 40 procent van de Nederlanders het terecht zou vinden als mensen met een ongezonde leefstijl een hogere zorgpremie moesten betalen. Zo zouden mensen die roken, drinken of overgewicht hebben, meer moeten bijdragen.
Klanten van zorgverzekeraar DSW gaan in 2020 fors meer betalen voor de zorgpremie. Volgend jaar zal de premie van de basisverzekering 118,- euro per maand gaan kosten, tegenover 112,- euro dit jaar. Op jaarbasis komt dit neer op een stijging van 72,- euro.
Nederland had tot middernacht de tijd om voor een nieuwe zorgverzekering te kiezen. Volgens cijfers van Independer heeft men ook gebruik gemaakt van deze kans. In vergelijking met 2018, stapte ruim 20 procent meer mensen over van zorgverzekering. Van de overstappers besloot 16 procent tot de laatste dag van 2018 te wachten om de overstap in te...
Volgens onderzoeksbureau Q&A Insights & Consultancy zou 12 procent van de Nederlanders van plan zijn een nieuwe zorgverzekering te kiezen voor 2019. Dit zou een fors hoger percentage overstappers zijn dan vorig jaar, waar 6,2 procent van de verzekerden de overstap maakte naar een nieuwe zorgverzekeraar. Het bureau voerde het onderzoek uit in...
Tot november 2018 heeft slechts een klein deel van de verzekerden optimaal gebruik gemaakt van de vergoedingen die onder de aanvullende dekkingen van de zorgverzekering vallen. Bijna 40 procent van de verzekerden stelt een deel geclaimd te hebben. Circa tien procent meldt helemaal geen gebruik te hebben gemaakt van aanvullende dekkingen.