17 procent verzekerden goed voor 80 procent zorgkosten
Volgens onderzoek door Vektis wordt 80 procent van de zorgkosten gemaakt door 17 procent van de verzekerden. Het onderzoek keek naar de kosten die onder de Zorgverzekeringswet (Zvw) en dus de basisverzekering vallen. Voor het onderzoek onderzocht Vektis het gebruik en de kosten van zorg in alle Nederlandse gemeenten.
Woensdag 13 december
Standaard gebruik
Gemiddeld maakt 87 procent van de verzekerden jaarlijks minstens één keer gebruik van zijn of haar zorgverzekering. Onder de zorg die zij gebruiken vallen huisartsenzorg, ziekenhuiszorg, specialistische zorg, psychologische zorg, fysiotherapie en / of wijkverpleging. Het percentage dat de zorgverzekering op deze manier gebruikt kan per gemeente variëren van 85 tot 92 procent. Voor ziekenhuiszorg geldt dat gemiddeld 57 procent van de verzekerden jaarlijks zorg nodig heeft.
Verschillende zorgkosten per gemeente
Het onderzoek liet duidelijke verschillen zien in de verschillende zorgkosten die gemeenten per verzekerde betalen voor de Wet langdurige zorg (Wlz) en Zvw. In het Gelderse Ermelo kwamen de kosten per jaar op gemiddeld 6.720 euro per verzekerde. Een paar kilometers verderop ligt de gemeente met de laagste kosten, namelijk Zwolle met slechts 2.280 euro per verzekerde. Dergelijke verschillen kunnen echter voor een groot deel verklaard worden door de locaties van zorginstellingen zoals verpleeghuizen en ziekenhuizen. Gemiddeld genomen zijn gemeenten rond de 3.500 euro kwijt. Bijna 70 procent van deze kosten valt onder de Zorgverzekeringswet.
Wijkverpleging
Vektis besloot eveneens te onderzoeken hoe het gesteld is met de wijkverpleging en Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo). Dit onderzoek toonde aan dat gemiddeld 255 van de 10.000 ouderen de wijkverpleging gebruikt. In 18 gemeenten bleek een aanzienlijk hoger aantal (ruim 400) gebruik te maken van de wijkverpleging, terwijl slechts drie gemeenten onder de 150 wisten te komen. Gemiddeld ontvangen 214 van de 10.000 ouderen Wmo-ondersteuning. Zes verschillende gemeenten kwamen boven de 600 uit, terwijl drie gemeenten onder de 100 kwamen.
Vergelijk
Handige links:
Uit onderzoek van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) is gebleken dat 40 procent van de Nederlanders het terecht zou vinden als mensen met een ongezonde leefstijl een hogere zorgpremie moesten betalen. Zo zouden mensen die roken, drinken of overgewicht hebben, meer moeten bijdragen.
Klanten van zorgverzekeraar DSW gaan in 2020 fors meer betalen voor de zorgpremie. Volgend jaar zal de premie van de basisverzekering 118,- euro per maand gaan kosten, tegenover 112,- euro dit jaar. Op jaarbasis komt dit neer op een stijging van 72,- euro.
Nederland had tot middernacht de tijd om voor een nieuwe zorgverzekering te kiezen. Volgens cijfers van Independer heeft men ook gebruik gemaakt van deze kans. In vergelijking met 2018, stapte ruim 20 procent meer mensen over van zorgverzekering. Van de overstappers besloot 16 procent tot de laatste dag van 2018 te wachten om de overstap in te...
Volgens onderzoeksbureau Q&A Insights & Consultancy zou 12 procent van de Nederlanders van plan zijn een nieuwe zorgverzekering te kiezen voor 2019. Dit zou een fors hoger percentage overstappers zijn dan vorig jaar, waar 6,2 procent van de verzekerden de overstap maakte naar een nieuwe zorgverzekeraar. Het bureau voerde het onderzoek uit in...
Tot november 2018 heeft slechts een klein deel van de verzekerden optimaal gebruik gemaakt van de vergoedingen die onder de aanvullende dekkingen van de zorgverzekering vallen. Bijna 40 procent van de verzekerden stelt een deel geclaimd te hebben. Circa tien procent meldt helemaal geen gebruik te hebben gemaakt van aanvullende dekkingen.