DSW-topman ziet afschaf vrijwillig eigen risico wel zitten
Volgens DSW-directeur Chris Oomen is het mogelijk om de zorgpremie flink te verlagen door verzekerden niet langer de optie te bieden hun eigen risico vrijwillig te verhogen. Oomen stelt dat zorgverzekeringen met alleen een verplicht eigen risico met minimaal 20 euro per maand in premie omlaag kunnen. Daarnaast zou het verplichte eigen risico nog eens omlaag kunnen met 50 euro per jaar.
Zaterdag 23 december
Oneerlijk
Voor Oomen is het ongewenst dat gezonde mensen goedkoper uit zijn dan mensen met bijvoorbeeld een chronische ziekte of een ongezonde leefstijl. Momenteel kunnen verzekerden die het hele jaar lang verwachten geen gebruik te hoeven maken van hun zorgverzekering, hun eigen risico vrijwillig verhogen met maximaal 500 euro. In ruil hiervoor ontvangt de verzekerde een korting op de zorgpremie van gemiddeld 15 euro per maand. Blijkt deze persoon echter wel de zorgpolis nodig te hebben, dan betaalt hij of zij de hoofdprijs, namelijk een eigen risico van 885 euro.
Verdelen
Als het aan Oomen ligt dan verdwijnt het vrijwillige eigen risico zo snel mogelijk. “Dan profiteren niet alleen de gezonde mensen van lagere kosten, maar ook de rest van de verzekerden zullen flink meer geld besparen op de zorg.” Met zijn open brief hoopt de directeur een debat aan te wakkeren over het onderwerp.
Vergelijk
Handige links:
Uit onderzoek van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) is gebleken dat 40 procent van de Nederlanders het terecht zou vinden als mensen met een ongezonde leefstijl een hogere zorgpremie moesten betalen. Zo zouden mensen die roken, drinken of overgewicht hebben, meer moeten bijdragen.
Klanten van zorgverzekeraar DSW gaan in 2020 fors meer betalen voor de zorgpremie. Volgend jaar zal de premie van de basisverzekering 118,- euro per maand gaan kosten, tegenover 112,- euro dit jaar. Op jaarbasis komt dit neer op een stijging van 72,- euro.
Nederland had tot middernacht de tijd om voor een nieuwe zorgverzekering te kiezen. Volgens cijfers van Independer heeft men ook gebruik gemaakt van deze kans. In vergelijking met 2018, stapte ruim 20 procent meer mensen over van zorgverzekering. Van de overstappers besloot 16 procent tot de laatste dag van 2018 te wachten om de overstap in te...
Volgens onderzoeksbureau Q&A Insights & Consultancy zou 12 procent van de Nederlanders van plan zijn een nieuwe zorgverzekering te kiezen voor 2019. Dit zou een fors hoger percentage overstappers zijn dan vorig jaar, waar 6,2 procent van de verzekerden de overstap maakte naar een nieuwe zorgverzekeraar. Het bureau voerde het onderzoek uit in...
Tot november 2018 heeft slechts een klein deel van de verzekerden optimaal gebruik gemaakt van de vergoedingen die onder de aanvullende dekkingen van de zorgverzekering vallen. Bijna 40 procent van de verzekerden stelt een deel geclaimd te hebben. Circa tien procent meldt helemaal geen gebruik te hebben gemaakt van aanvullende dekkingen.