20 procent meer ZZP'ers in de zorg
In de eerste drie kwartalen van 2018 hebben circa 10.000 zorgmedewerkers ervoor gekozen om zich bij de Kamer van Koophandel (KvK) in te schrijven als ZZP'er in de zorg. Dit is een toename van zo'n 20 procent vergeleken met het voorgaande jaar. Zo blijkt uit onderzoek van de Volkskrant.
Donderdag 25 oktober
Duurder
Door de toename in het aantal nieuwe zorg ZZP'ers worden zorginstellingen geconfronteerd met hoge loonkosten. Alleen in 2017 al moest er 17 procent meer betaald worden voor het inhuren van zelfstandigen in ziekenhuizen en voor gehandicaptenzorg. Ouderenzorg werd 16,4 procent duurder terwijl GGZ 11 procent meer kostte. Bovendien wordt het voor de zorginstellingen moeilijker om werkroosters in te delen door een afnemend aantal vaste werknemers.
Reactie NVZ
Volgens de Nederlandse Vereniging van Ziekenhuizen (NVZ) is het een slechte ontwikkeling dat steeds meer zorgwerknemers zich inschrijven als ZZP'er. “Dit verhoogt de werkdruk voor de collega’s die in loondienst zijn. Deze worden dubbel benadeeld door het feit dat zij wel bereid zijn lastige diensten te draaien”, aldus een woordvoerder. “Voor de patientveiligheid is het ook nog eens gevaarlijk, omdat er geen band bestaat tussen de ingehuurde ZZP'ers en de teamleden en de patienten. Een slechte samenwerking neemt extra risico’s met zich mee.”
Financiële problemen
Door het inhuren van dure ZZP'ers wordt de kans groter dat ziekenhuizen in de financiële problemen komen. Om personeelstekort op te vangen zijn ziekenhuizen vaak genoodzaakt om professionals in te huren. Het MC Slotervaart te Amsterdam zou door een dergelijke situatie al in de financiële problemen zijn beland. Dit ziekenhuis vroeg dinsdag samen met vier ziekenhuizen uit Flevoland om uitstel van betaling.
Vergelijk
Handige links:
Uit onderzoek van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) is gebleken dat 40 procent van de Nederlanders het terecht zou vinden als mensen met een ongezonde leefstijl een hogere zorgpremie moesten betalen. Zo zouden mensen die roken, drinken of overgewicht hebben, meer moeten bijdragen.
Klanten van zorgverzekeraar DSW gaan in 2020 fors meer betalen voor de zorgpremie. Volgend jaar zal de premie van de basisverzekering 118,- euro per maand gaan kosten, tegenover 112,- euro dit jaar. Op jaarbasis komt dit neer op een stijging van 72,- euro.
Nederland had tot middernacht de tijd om voor een nieuwe zorgverzekering te kiezen. Volgens cijfers van Independer heeft men ook gebruik gemaakt van deze kans. In vergelijking met 2018, stapte ruim 20 procent meer mensen over van zorgverzekering. Van de overstappers besloot 16 procent tot de laatste dag van 2018 te wachten om de overstap in te...
Volgens onderzoeksbureau Q&A Insights & Consultancy zou 12 procent van de Nederlanders van plan zijn een nieuwe zorgverzekering te kiezen voor 2019. Dit zou een fors hoger percentage overstappers zijn dan vorig jaar, waar 6,2 procent van de verzekerden de overstap maakte naar een nieuwe zorgverzekeraar. Het bureau voerde het onderzoek uit in...
Tot november 2018 heeft slechts een klein deel van de verzekerden optimaal gebruik gemaakt van de vergoedingen die onder de aanvullende dekkingen van de zorgverzekering vallen. Bijna 40 procent van de verzekerden stelt een deel geclaimd te hebben. Circa tien procent meldt helemaal geen gebruik te hebben gemaakt van aanvullende dekkingen.