Onvoldoende controle naar medicijngebruik 65-plussers
Sinds januari 2011 moeten apothekers en (huis)artsen verplicht over een actueel medicatieoverzicht per patient beschikken. Echter informeert slechts 37 procent van de apothekers en 22 procent van de artsen naar het medicijngebruik van 65-plussers. Een onderzoek door seniorenorganisatie Unie KBO onder 800 Nederlandse 65-plussers wees dit uit.
Maandag 13 februari
Hoogste medicijngebruik
In het laatste kwartaal gebruikte maar liefst 96 procent van de ouderen minimaal één medicijn met dagelijks gemiddeld vijf medicaties. Zo'n 86 procent heeft een blijvende dagelijkse behoefte aan drie medicaties. Het medicijngebruik van de 65-plussers behoort daarmee tot grootste van Nederland.
Trouw aan de apotheek
Gemiddeld bezoeken 65-plussers 23 jaar lang maandelijks dezelfde apotheek. Apotheken weten met een 8 als rapportcijfer heel goed te scoren onder de ouderen. Ongeveer één op de vier van de senioren stoort zich van tijd tot tijd aan de wachttijden, het slechte voorraadbeheer en onfatsoenlijk gedrag van de assistenten.
Onderzoeksresultaten
- 17 procent van de 65-plussers gebruikt alternatieve / aanvullende medicijnen.
- 55 procent controleert de houdbaarheidsdatum van medicatie die slechts af en toe wordt gebruikt (pijnstillers en hoestdrank).
- 63 procent neemt altijd de bijsluiter door. Een kleine 16 procent leest de bijsluiter in de meeste gevallen en 8 procent leest de bijsluiter vrijwel nooit.
- Eveneens 63 procent vergeet wel eens dat zij medicijnen moet innemen. Voor de helft van de 65-plussers blijkt een geheugensteuntje een functioneel hulpmiddel.
65-plus medicatiecheck in de basisverzekering
Volgens de Unie KBO zijn de resultaten schokkend te noemen en moet er lobby gevoerd worden voor de opname van een periodieke 65-plus medicatiecheck in de basisverzekering. De huisarts en apotheker voeren samen de medicatiecheck uit waarbij het complete medicijngebruik wordt bijgehouden. Dit heeft de Unie KBO al voor haar eigen leden geregeld die een collectieve zorgverzekering bij Zilveren Kruis Achmeahebben gesloten. Hiernaast zal de Unie KBO samen met de brancheorganisatie van de apothekers (KNMP) werken aan verbeterpunten en eventueel een seniorenkeurmerk ontwikkelen voor Nederlandse apotheken.
Vergelijk
Handige links:
Uit onderzoek van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) is gebleken dat 40 procent van de Nederlanders het terecht zou vinden als mensen met een ongezonde leefstijl een hogere zorgpremie moesten betalen. Zo zouden mensen die roken, drinken of overgewicht hebben, meer moeten bijdragen.
Klanten van zorgverzekeraar DSW gaan in 2020 fors meer betalen voor de zorgpremie. Volgend jaar zal de premie van de basisverzekering 118,- euro per maand gaan kosten, tegenover 112,- euro dit jaar. Op jaarbasis komt dit neer op een stijging van 72,- euro.
Nederland had tot middernacht de tijd om voor een nieuwe zorgverzekering te kiezen. Volgens cijfers van Independer heeft men ook gebruik gemaakt van deze kans. In vergelijking met 2018, stapte ruim 20 procent meer mensen over van zorgverzekering. Van de overstappers besloot 16 procent tot de laatste dag van 2018 te wachten om de overstap in te...
Volgens onderzoeksbureau Q&A Insights & Consultancy zou 12 procent van de Nederlanders van plan zijn een nieuwe zorgverzekering te kiezen voor 2019. Dit zou een fors hoger percentage overstappers zijn dan vorig jaar, waar 6,2 procent van de verzekerden de overstap maakte naar een nieuwe zorgverzekeraar. Het bureau voerde het onderzoek uit in...
Tot november 2018 heeft slechts een klein deel van de verzekerden optimaal gebruik gemaakt van de vergoedingen die onder de aanvullende dekkingen van de zorgverzekering vallen. Bijna 40 procent van de verzekerden stelt een deel geclaimd te hebben. Circa tien procent meldt helemaal geen gebruik te hebben gemaakt van aanvullende dekkingen.