Groot Brittannië wil onverzekerde voertuigen brandstof weigeren
In Groot Brittannië rijden naar schatting 1,4 miljoen automobilisten rond zonder autoverzekering. Om het aantal onverzekerde voertuigen flink terug te dringen zet Groot Brittannië binnenkort mogelijk camerasystemen in die middels de nummerplaten controleren of een auto wel of niet verzekerd is. Is dat niet het geval, dan kan de bestuurder ook niet tanken.
Vrijdag 23 maart
Database onverzekerde kentekens
Volgens Aart van Rooijen van Big Brother Security Systems is het technisch mogelijk om een dergelijke systeem in te voeren. Immers bestaan er al manieren van nummerplaatherkenning om doorrijders op te pakken en het klantgedrag van autobestuurders te bepalen. Er moet een speciale database komen waar de camerasystemen op locatie onverzekerde kentekens naar uploaden.
Pomphouders vrezen geweldtoename
Het plan trekt weinig steun van de pomphouders zelf. Zij zijn bang dat pompbedieners vaker te maken zullen krijgen met boze auto-eigenaren. Binnenkort zullen vertegenwoordigers van oliemaatschappijen en regeringsmedewerkers in overleg gaan over de plannen.
Volgens van Rooijen moeten de pomphouders zelf mogen bepalen of zij wel of niet meewerken aan het nieuwe systeem om onverzekerde auto's van de weg te houden. Tankstations krijgen al regelmatig te maken met crimineel en agressief gedrag en verwacht wordt dat het aantal conflicten zal toenemen als 1,4 miljoen pompbezoekers niet kunnen tanken.
Vergelijk autoverzekeringen
Handige links:
Ieder jaar richt vuurwerk miljoenen euro’s schade toe aan auto’s. Autobezitters die verwachten dat hun autoverzekeraar deze schade zal dekken, komen vaak bedrogen uit. Het Verbond van Verzekeraars (VvV) heeft een bericht naar buiten gebracht over vuurwerkschade en hoe deze alleen door all-risk verzekeringen wordt gedekt.
Op 22 december heeft Nationale Nederlanden verschillend premies verhoogd. Onder de getroffen producten vallen de aansprakelijkheidsverzekering, inboedelverzekering, opstalverzekering, rechtsbijstandsverzekering, doorlopende reisverzekering en autoverzekering. De premies zijn met 1 tot 13 procent toegenomen.
Het Verbond van Verzekeraars (VvV) heeft de schade van de eerste herfststorm van 2014 berekend en meldt dat deze meevalt. De storm van afgelopen dinsdag heeft circa 2 miljoen euro aan schade verricht. In 2013 wist de herfststorm maar liefst 100 miljoen euro aan schade te veroorzaken.
Verzekeraars blijken steeds beter in staat te zijn fraude op te sporen. Hoewel het totaal aantal fraudezaken niet zou zijn toegenomen, wordt er vergeleken met vijf jaar geleden wel 25 procent meer fraude ontdekt. Eén op de tien claims zou mogelijk frauduleus zijn. Dit meldde het Centrum Bestrijding Verzekeringscriminaliteit tegenover het AD.
In het eerste kwartaal van dit jaar hebben autoverzekeraars het aantal wanbetalers zien verdubbelen ten opzichte van dezelfde periode in 2012. Hierdoor lopen tienduizenden automobilisten het risico beboet te worden voor onverzekerd rijden en moeten zij zelf eventuele gereden schade vergoeden.