Achmea bereikt overeenstemming met 80 procent ziekenhuizen
Het doel van Achmea om afspraken te maken met alle ziekenhuizen komt steeds dichterbij. Op dit moment hebben de zorgverzekeraars van Achmea een overeenstemming bereikt met ruim 80 procent van de ziekenhuizen. Hiernaast zijn er ook al afspraken gemaakt met een groot aantal zelfstandige klinieken.
Maandag 2 april
Ziekenhuiskosten
Vorig jaar werd een akkoord gesloten tussen alle zorgverzekeraars, -verleners en de Overheid. Volgens dit akkoord mogen de ziekenhuiskosten - die momenteel 50 procent van alle zorgkosten bedragen - in de komende jaren maximaal 2,5 procent op jaarbasis toenemen.
Contractonderhandelingen
"Wij hebben daarom tijdens de onderhandelingen met de ziekenhuizen op de kwaliteit van zorgbehandelingen en vooral ook op de prijs gelet. In het begin leek dit bijna onmogelijk, maar al voor de streefdatum van 1 april 2012 zijn er afspraken gemaakt met ruim 80 procent van de ziekenhuizen. In de komende periode ronden we de contractering op de goede manier af. Dankzij de contractonderhandelingen zullen onze klanten nu en ook in de toekomst niet onnodig veel zorgpremie hoeven betalen.", aldus Konterman.
Nederland's zorgstelsel
Omdat Nederland een solidair zorgstelsel heeft, moet iedereen verplicht een zorgverzekering afsluiten en aan de zorgpremie voldoen om de zorg voor alle inwoners betaalbaar te houden. Door factoren zoals de vergrijzing en het aantal zieken met een chronische aandoening zijn de zorgkosten en dus ook de zorgpremies de afgelopen jaren ongewoonlijk snel gestegen. Om de solidariteit van het Nederlandse zorgstelsel te behouden en om zorg toegankelijk en betaalbaar te houden, is het belangrijk dat de zorgkosten minder hard stijgen.
Vergelijk
Handige links:
Uit onderzoek van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) is gebleken dat 40 procent van de Nederlanders het terecht zou vinden als mensen met een ongezonde leefstijl een hogere zorgpremie moesten betalen. Zo zouden mensen die roken, drinken of overgewicht hebben, meer moeten bijdragen.
Klanten van zorgverzekeraar DSW gaan in 2020 fors meer betalen voor de zorgpremie. Volgend jaar zal de premie van de basisverzekering 118,- euro per maand gaan kosten, tegenover 112,- euro dit jaar. Op jaarbasis komt dit neer op een stijging van 72,- euro.
Nederland had tot middernacht de tijd om voor een nieuwe zorgverzekering te kiezen. Volgens cijfers van Independer heeft men ook gebruik gemaakt van deze kans. In vergelijking met 2018, stapte ruim 20 procent meer mensen over van zorgverzekering. Van de overstappers besloot 16 procent tot de laatste dag van 2018 te wachten om de overstap in te...
Volgens onderzoeksbureau Q&A Insights & Consultancy zou 12 procent van de Nederlanders van plan zijn een nieuwe zorgverzekering te kiezen voor 2019. Dit zou een fors hoger percentage overstappers zijn dan vorig jaar, waar 6,2 procent van de verzekerden de overstap maakte naar een nieuwe zorgverzekeraar. Het bureau voerde het onderzoek uit in...
Tot november 2018 heeft slechts een klein deel van de verzekerden optimaal gebruik gemaakt van de vergoedingen die onder de aanvullende dekkingen van de zorgverzekering vallen. Bijna 40 procent van de verzekerden stelt een deel geclaimd te hebben. Circa tien procent meldt helemaal geen gebruik te hebben gemaakt van aanvullende dekkingen.