Consumenten zitten met veel vragen over zorgverzekering
Het lijkt er dit jaar op dat veel consumenten het lastig vinden om hoogte te krijgen van de zorgverzekering. Anders dan andere jaren zitten Nederlanders met een hoop vragen, nu het kabinet een aantal maatregelen heeft aangekondigd die niet iedereen even goed duidelijk zijn.
Vrijdag 11 november
OHRAkiest voor voorlichting
OHRAis een van de zorgverzekeraars die het toegenomen aantal vragen bij consumenten herkent en daar graag actief wat aan wil doen. Zo kiest men er daar voor om actief uitleg te geven aan consumenten die door de bomen het bos niet meer zien. Op die manier hoop OHRAde stress bij veel consumenten weg te kunnen nemen en er op die manier voor te zorgen dat men een goede keuze kan maken met betrekking tot de zorgverzekering. Door een directe manier van uitleg geven te kiezen probeert OHRAde helderheid flink te vergroten.
Meest gestelde vragen over de zorgverzekering
OHRAheeft een top-5 samengesteld van meest gestelde vragen op het gebied van de zorgverzekering. Hierin komt vooral naar voren dat het bij veel mensen gaat om de veranderingen die er plaatsvinden met betrekking tot de eigen polis. Men heeft het niet altijd duidelijk voor zich wat er precies gaat veranderen en welke gevolgen dat zal hebben. Daarnaast weet men niet altijd zeker of een bepaalde dekking binnen de eigen polis blijft vallen, of dat de prijs daarvan bijvoorbeeld flink op zal lopen. Om ervoor te zorgen dat men goed gedekt blijft is het van belang om alles goed op een rijtje te hebben en dat is precies wat de meeste mensen lastig vinden. Verder is het niet altijd duidelijk of er volledige vrijheid bestaat bij het kiezen van zorgverleners. OHRAheeft dit geprobeerd op te lossen door zowel een restitutiepolis als een naturapolis aan te bieden, waardoor consumenten Zelf de keuze kunnen maken.
De top-5 van OHRA:
- Veranderingen in de zorgverzekering n.a.v. de wettelijke wijzigingen in het basispakket
- Vergoeding van tandheelkundige zorg en fysiotherapie
- Bijdrage vanuit eigen risico
- Noodzaak om een aanvullende verzekering af te sluiten
- Keuzevrijheid bij zorgverleners
Vergelijk
Handige links:
Uit onderzoek van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) is gebleken dat 40 procent van de Nederlanders het terecht zou vinden als mensen met een ongezonde leefstijl een hogere zorgpremie moesten betalen. Zo zouden mensen die roken, drinken of overgewicht hebben, meer moeten bijdragen.
Klanten van zorgverzekeraar DSW gaan in 2020 fors meer betalen voor de zorgpremie. Volgend jaar zal de premie van de basisverzekering 118,- euro per maand gaan kosten, tegenover 112,- euro dit jaar. Op jaarbasis komt dit neer op een stijging van 72,- euro.
Nederland had tot middernacht de tijd om voor een nieuwe zorgverzekering te kiezen. Volgens cijfers van Independer heeft men ook gebruik gemaakt van deze kans. In vergelijking met 2018, stapte ruim 20 procent meer mensen over van zorgverzekering. Van de overstappers besloot 16 procent tot de laatste dag van 2018 te wachten om de overstap in te...
Volgens onderzoeksbureau Q&A Insights & Consultancy zou 12 procent van de Nederlanders van plan zijn een nieuwe zorgverzekering te kiezen voor 2019. Dit zou een fors hoger percentage overstappers zijn dan vorig jaar, waar 6,2 procent van de verzekerden de overstap maakte naar een nieuwe zorgverzekeraar. Het bureau voerde het onderzoek uit in...
Tot november 2018 heeft slechts een klein deel van de verzekerden optimaal gebruik gemaakt van de vergoedingen die onder de aanvullende dekkingen van de zorgverzekering vallen. Bijna 40 procent van de verzekerden stelt een deel geclaimd te hebben. Circa tien procent meldt helemaal geen gebruik te hebben gemaakt van aanvullende dekkingen.