Zorgverzekeraars bereiden AWBZ-overgang voor
Zorgverzekeraars gaan de AWBZ vanaf 1 januari 2013 uitvoeren voor eigen verzekerden. Hoewel het wetsvoorstel om deze taak weg te halen bij de regionale zorgkantoren nog niet is aangenomen, zijn de zorgverzekeraars al volop bezig met het voorbereiden van de overgang. Zouden de verzekeraars dit niet doen, dan zouden zij hun systemen en processen niet op tijd klaar hebben.
Donderdag 5 april
Groen licht
Deze week is het groene licht gegeven door koepelorganisatie Zorgverzekeraars Nederland (ZN) voor de start van een nieuwe fase in het voorbereidingstraject. "We zijn momenteel op een punt waar we wel moeten investeren. Ons bestuur moest zich daarom duidelijk uitspreken. Wij hebben alle vertrouwen in een succesvolle overgang naar de uitvoering van de AWBZ voor eigen verzekerden", aldus Pieter Hasekamp, directeur van ZN. Verwacht wordt dat het wetsvoorstel nog in april in de Tweede Kamer zal liggen.
Vergelijk
Handige links:
Uit onderzoek van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) is gebleken dat 40 procent van de Nederlanders het terecht zou vinden als mensen met een ongezonde leefstijl een hogere zorgpremie moesten betalen. Zo zouden mensen die roken, drinken of overgewicht hebben, meer moeten bijdragen.
Klanten van zorgverzekeraar DSW gaan in 2020 fors meer betalen voor de zorgpremie. Volgend jaar zal de premie van de basisverzekering 118,- euro per maand gaan kosten, tegenover 112,- euro dit jaar. Op jaarbasis komt dit neer op een stijging van 72,- euro.
Nederland had tot middernacht de tijd om voor een nieuwe zorgverzekering te kiezen. Volgens cijfers van Independer heeft men ook gebruik gemaakt van deze kans. In vergelijking met 2018, stapte ruim 20 procent meer mensen over van zorgverzekering. Van de overstappers besloot 16 procent tot de laatste dag van 2018 te wachten om de overstap in te...
Volgens onderzoeksbureau Q&A Insights & Consultancy zou 12 procent van de Nederlanders van plan zijn een nieuwe zorgverzekering te kiezen voor 2019. Dit zou een fors hoger percentage overstappers zijn dan vorig jaar, waar 6,2 procent van de verzekerden de overstap maakte naar een nieuwe zorgverzekeraar. Het bureau voerde het onderzoek uit in...
Tot november 2018 heeft slechts een klein deel van de verzekerden optimaal gebruik gemaakt van de vergoedingen die onder de aanvullende dekkingen van de zorgverzekering vallen. Bijna 40 procent van de verzekerden stelt een deel geclaimd te hebben. Circa tien procent meldt helemaal geen gebruik te hebben gemaakt van aanvullende dekkingen.