CVZ vindt strengere regels psychische klachten nodig
Consumenten die psychische problemen ondervinden door hun werk, een slecht huwelijk of door dood van een naaste, moeten zelf de kosten voor hun therapie vergoeden. Zorgverzekeraars moeten de therapiebehandelingen alleen betalen in geval van een psychische ziekte. Dit schrijft het College voor Zorgverzekeringen (CVZ) in een vrijdag gepubliceerd rapport.
Vrijdag 13 april
Strenger
Als het aan het CVZ ligt zullen de grenzen van een zorgverzekering voortaan strenger bewaakt. Het college stelt tegenover het NRC dat er op die manier tientallen miljoenen bespaard kunnen worden.
Onderscheid maken
Volgens het CVZ is het nieuwe bekostigingssysteem van de Geestelijke Gezondheidszorg (GGZ) genaamd de Diagnose Behandeling Combinatie (DBC) niet "medische herkenbaar". In tegenstelling tot de somatische dbc's heeft het CVZ de dbc's GGZ niet gekleurd. Alle zorg opgenomen onder de dbc's viel in principe onder de verzekerde zorg, tenzij het CVZ anders uitsprak. Het zal voor zorgverzekeraars herkenbaar moeten worden of patiënten aan ziekte of psychische klachten lijden, nu het CVZ alleen psychische ziekten wil laten vergoeden door verzekeraars.
Een woordvoerder van het CVZ heeft laten weten daar hier nog geen concrete oplossingen voor zijn. Het NRC meldt dat er mogelijk wettelijke verplichtingen komen om de diagnose op de declaratie te vermelden, maar volgens de CVZ-woordvoerder wil het college nog niet zo ver gaan. Hierbij zou ook rekening gehouden moeten worden met de privacy van de patiënt. Binnen enkele maanden zal het CVZ met een 2e advies komen. Het is de bedoeling dat de zorgverzekeraar wel inzicht krijgt in de aard van de klacht, terwijl de privacy van de patiënt gewaardborgd blijft.
Vergelijk
Handige links:
Uit onderzoek van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) is gebleken dat 40 procent van de Nederlanders het terecht zou vinden als mensen met een ongezonde leefstijl een hogere zorgpremie moesten betalen. Zo zouden mensen die roken, drinken of overgewicht hebben, meer moeten bijdragen.
Klanten van zorgverzekeraar DSW gaan in 2020 fors meer betalen voor de zorgpremie. Volgend jaar zal de premie van de basisverzekering 118,- euro per maand gaan kosten, tegenover 112,- euro dit jaar. Op jaarbasis komt dit neer op een stijging van 72,- euro.
Nederland had tot middernacht de tijd om voor een nieuwe zorgverzekering te kiezen. Volgens cijfers van Independer heeft men ook gebruik gemaakt van deze kans. In vergelijking met 2018, stapte ruim 20 procent meer mensen over van zorgverzekering. Van de overstappers besloot 16 procent tot de laatste dag van 2018 te wachten om de overstap in te...
Volgens onderzoeksbureau Q&A Insights & Consultancy zou 12 procent van de Nederlanders van plan zijn een nieuwe zorgverzekering te kiezen voor 2019. Dit zou een fors hoger percentage overstappers zijn dan vorig jaar, waar 6,2 procent van de verzekerden de overstap maakte naar een nieuwe zorgverzekeraar. Het bureau voerde het onderzoek uit in...
Tot november 2018 heeft slechts een klein deel van de verzekerden optimaal gebruik gemaakt van de vergoedingen die onder de aanvullende dekkingen van de zorgverzekering vallen. Bijna 40 procent van de verzekerden stelt een deel geclaimd te hebben. Circa tien procent meldt helemaal geen gebruik te hebben gemaakt van aanvullende dekkingen.