Sinds 1 april geldt assurantiebelasting ook voor reisverzekeringen
Sinds 1 april 2012 zijn ook de reisverzekeraars verplicht om assurantiebelasting in rekening te brengen over hun verzekeringen. Het is volgens de wet verplicht om assurantiebelasting te rekenen over schadeverzekeringen. In hoeverre de premies voor een reisverzekering hierdoor zijn toegenomen is verschillend per situatie.
Maandag 23 april
Deels belast
Sinds de ingangsdatum rekent de Belastingdienst de assurantiebelasting ook over de premie die een reis of vakantie verzekerd. De Belastingdienst berekent de 9,7 procent echter maar over een deel van de premie van de reisverzekering. Hoe groot het belaste deel van de premie is, is onder meer afhankelijk van het aantal mensen dat onder de dekking van de reisverzekering valt.
Vergelijk reisverzekeringen
Handige links:
Op 22 december heeft Nationale Nederlanden verschillend premies verhoogd. Onder de getroffen producten vallen de aansprakelijkheidsverzekering, inboedelverzekering, opstalverzekering, rechtsbijstandsverzekering, doorlopende reisverzekering en autoverzekering. De premies zijn met 1 tot 13 procent toegenomen.
Nu dat de zomervakanties weer achter de rug zijn, zijn de drukste maanden voor reisverzekeraars weer aangebroken. Dit jaar dient men vooral claims in voor smartphones die tijdens de vakantie zijn beschadigd, gestolen of verloren. Dat blijkt uit onderzoek door verzekeraar Europeesche Verzekeringen.
Volgens onderzoek door Zelf.nl dient ongeveer de helft van de vakantiegangers geen claim in bij hun reisverzekeraar nadat zij iets verliezen op vakantie. Een groot deel van de verloren of gestolen gadgets, tablets en zonnebrillen worden niet geclaimd bij de reisverzekering. Vier op de vijf vakantiegangers zou zelfs een verloren of gestolen iPad...
In 2012 hebben Nederlandse reisverzekeraars rond de 200 miljoen euro uitgekeerd aan claims voor spullen die gestolen, verloren of beschadigd werden tijdens vakantie. Dit bedrag is iets lager dan wat de verzekeraars in 2011 uitkeerden. Het Verbond van Verzekeraars maakte dat donderdag bekend.
Gezinnen met twee kinderen die minimaal 17 dagen per jaar op vakantie gaan, zijn goedkoper uit met een doorlopende reisverzekering dan met een kortlopende reisverzekering. Vergelijkingssite Independer.nl deed onderzoek naar de kosten die gezinnen, koppels en alleenstaanden betalen voor reisverzekeringen.