Eigen risico zorgverzekering mogelijk naar 350 euro
Volgens bronnen op het Binnenhof werd er eind vorige maand in het Catshuis afgesproken om het eigen risico voor de zorg in 2013 te verhogen tot 350 euro. Voor lagere inkomens zullen er compenserende regels komen.
Woensdag 16 mei
Huisartsbezoek
Patiënten kunnen de huistarts momenteel gratis bezoeken, omdat huisartsen niet onder het eigen risico van de zorgverzekering vallen. “Mochten huisartsen ook meegetrokken worden in het eigen risico, dan zullen vooral de lagere inkomens minder snel een bezoek aan de huisarts brengen. Door uitstelgedrag kunnen de ziektekosten uiteindelijk hoger oplopen. Huisartsen zijn er juist om patiënten door te verwijzen naar de passende zorg of om ze een probleem langer aan te laten kijken”, aldus Wind.
Uitstelgedrag
Mensen die zelf beslissen dat ze hun klachten wat langer aankijken kunnen noodzakelijk zorg mislopen. Hun klachten kunnen zich uitbreiden tot een serieuze aandoening. "De kosten zouden daardoor enkel toenemen", stelt Wind.
Dupe
Volgens Wind zijn het voornamelijk de lagere inkomens die de dupe zullen worden van een hoger risico. Voor deze groep zijn de zorgkosten in verhouding met modale en hogere inkomens een veel hogere kostenpost. Op welke wijze de lagere inkomens gecompenseerd zullen worden is nog even afwachten.
Vergelijk
Handige links:
Uit onderzoek van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) is gebleken dat 40 procent van de Nederlanders het terecht zou vinden als mensen met een ongezonde leefstijl een hogere zorgpremie moesten betalen. Zo zouden mensen die roken, drinken of overgewicht hebben, meer moeten bijdragen.
Klanten van zorgverzekeraar DSW gaan in 2020 fors meer betalen voor de zorgpremie. Volgend jaar zal de premie van de basisverzekering 118,- euro per maand gaan kosten, tegenover 112,- euro dit jaar. Op jaarbasis komt dit neer op een stijging van 72,- euro.
Nederland had tot middernacht de tijd om voor een nieuwe zorgverzekering te kiezen. Volgens cijfers van Independer heeft men ook gebruik gemaakt van deze kans. In vergelijking met 2018, stapte ruim 20 procent meer mensen over van zorgverzekering. Van de overstappers besloot 16 procent tot de laatste dag van 2018 te wachten om de overstap in te...
Volgens onderzoeksbureau Q&A Insights & Consultancy zou 12 procent van de Nederlanders van plan zijn een nieuwe zorgverzekering te kiezen voor 2019. Dit zou een fors hoger percentage overstappers zijn dan vorig jaar, waar 6,2 procent van de verzekerden de overstap maakte naar een nieuwe zorgverzekeraar. Het bureau voerde het onderzoek uit in...
Tot november 2018 heeft slechts een klein deel van de verzekerden optimaal gebruik gemaakt van de vergoedingen die onder de aanvullende dekkingen van de zorgverzekering vallen. Bijna 40 procent van de verzekerden stelt een deel geclaimd te hebben. Circa tien procent meldt helemaal geen gebruik te hebben gemaakt van aanvullende dekkingen.