Kortlopende reisverzekering duurder maar vaker afgesloten
Er zal binnenkort rond de 20 miljard euro worden uitgekeerd aan vakantiegeld. De vraag is wat consumenten daar mee gaan doen. Niet iedereen zal al het geld uitgeven aan een vakantie. Een derde van de Nederlanders verwelkomt het extra beetje geld, maar zou liever zelf bepalen wanneer zij het vakantiegeld ontvangen. De voorkeur van deze groep gaat uit naar een uitkering in de winter.
Dinsdag 15 mei
Zuiniger
De originele bedoeling van vakantiegeld is dat het aan de vakantie wordt besteed. Toch gebeurt dit weinig. Een kleine meerderheid van de Nederlanders (52 procent) stelt het vakantiegeld binnen 90 dagen te besteden aan een vakantie. Circa 75 procent doet dit binnen een jaar. In 2011 kwamen de percentages uit op 56 procent en 77 procent, wat betekent dat Nederlanders steeds zorgzamer worden over hun vakantiegeld.
Uitgaven en opsparen
Slechts een klein deel van de Nederlanders zegt het vakantiegeld uit te geven aan andere kostenposten, zoals bijvoorbeeld een schuldaflossing of verbouwing. Zo’n 12 procent zet het vakantiegeld op de spaarrekening. In 2011 deed 4 procent minder dit. Het vakantiegeld wordt blijkbaar opzij gezet als extra buffer voor wat de toekomst mag brengen. De grootste reden hiervoor is de toenemende onzekerheid over de economie.
Doorlopende verzekering
Verzekeraars merken op dat er dingen verschuiven binnen de reiswereld. In 2011 werd een recordaantal doorlopende reisverzekeringen opgezegd. Dit terwijl er helemaal niet minder op vakantie gegaan wordt. Consumenten kiezen steeds vaker voor een kortlopende reisverzekering. Zo verstandig is dit helemaal niet, omdat een doorlopende reisverzekering al snel voordeliger uitpakt dan een tijdelijke reisverzekering.
Voorbeeld
Stel dat Henk in 2012 tweemaal op een vakantie gaat met zijn kinderen van 11 en 14 jaar oud. Hij kiest ervoor twee weken lang naar Zuid-Frankrijk te gaan in de zomerperiode en een weekje Italië in de herfstvakantie. Hiervoor zou Henk bijna 170,- euro betalen voor een kortlopende reisverzekering (circa 93,- euro in de zomer en 75,- euro in de herfst) en iets meer dan 105,- euro met een doorlopende reisverzekering.
Voor een doorlopende reisverzekering betalen mensen minder. Hiernaast zijn Henk en zijn kinderen ook verzekerd van tussentijdse trips zoals een weekendje weg. Nog groter wordt het verschil als Henk beslist een week op skivakantie te gaan. Vooral in kortlopende reisverzekeringen is het verzekeren van een wintersport een dure zaak.
Wintersportdekking
Henk zou nog eens ruim 100,- euro moeten betalen voor een kortlopende reisverzekering die wintersportdekking bevat. Voor een doorlopende reisverzekering (inclusief wintersportdekking) zou Henk een jaarpremie van 115,- euro betalen. Voor een tijdelijke reisverzekering zou Henk dan ook bijna hetzelfde bedrag betalen als voor een doorlopende reisverzekering, terwijl de doorlopende polis hen het hele jaar door verzekerd.
Annuleren
In de bovenstaande rekenvoorbeelden is ook de annuleringsverzekering inbegrepen. Steeds meer Nederlanders kiezen voor deze dekking door burgeroorlogen, politieke onrusten, natuurrampen en onzekere arbeidsomstandigheden. De annuleringsverzekering kan ook in geval van werkloosheid een goede uitkomst bieden. Dit wordt wel in het achterhoofd gehouden door Nederlanders bij het afsluiten van een reisverzekering.
Tevreden
Ondanks het feit dat Nederlanders voor een deel graag hun vakantiegeldregeling anders zouden indelen, zijn Nederlanders wel goed te spreken over de eenmalige uitkering. Slechts 10 procent zou liever maandelijks een hoger salaris ontvangen. In de maand van de vakantiegeld uitkering breekt er voor iedereen een mooi moment aan. Voor het vergelijken van kortlopende- en doorlopende reisverzekeringen kunt u op Verzekeraar.nl terecht.
Vergelijk reisverzekeringen
Handige links:
Op 22 december heeft Nationale Nederlanden verschillend premies verhoogd. Onder de getroffen producten vallen de aansprakelijkheidsverzekering, inboedelverzekering, opstalverzekering, rechtsbijstandsverzekering, doorlopende reisverzekering en autoverzekering. De premies zijn met 1 tot 13 procent toegenomen.
Nu dat de zomervakanties weer achter de rug zijn, zijn de drukste maanden voor reisverzekeraars weer aangebroken. Dit jaar dient men vooral claims in voor smartphones die tijdens de vakantie zijn beschadigd, gestolen of verloren. Dat blijkt uit onderzoek door verzekeraar Europeesche Verzekeringen.
Volgens onderzoek door Zelf.nl dient ongeveer de helft van de vakantiegangers geen claim in bij hun reisverzekeraar nadat zij iets verliezen op vakantie. Een groot deel van de verloren of gestolen gadgets, tablets en zonnebrillen worden niet geclaimd bij de reisverzekering. Vier op de vijf vakantiegangers zou zelfs een verloren of gestolen iPad...
In 2012 hebben Nederlandse reisverzekeraars rond de 200 miljoen euro uitgekeerd aan claims voor spullen die gestolen, verloren of beschadigd werden tijdens vakantie. Dit bedrag is iets lager dan wat de verzekeraars in 2011 uitkeerden. Het Verbond van Verzekeraars maakte dat donderdag bekend.
Gezinnen met twee kinderen die minimaal 17 dagen per jaar op vakantie gaan, zijn goedkoper uit met een doorlopende reisverzekering dan met een kortlopende reisverzekering. Vergelijkingssite Independer.nl deed onderzoek naar de kosten die gezinnen, koppels en alleenstaanden betalen voor reisverzekeringen.