NPCF wil einde aan tandartsproef
Volgens de Nederlandse Patiënten Consumenten Federatie (NPCF) moet er direct een einde komen aan de proef om tandartsen zelf te laten bepalen wat hun behandelingskosten zijn. Gebleken is dat de kosten van een tandartsbezoek in de eerste 3 maanden van 2012 al met bijna 10 procent zijn gestegen. De NPCF vindt het “onverantwoordelijk” om de proef door te zetten.
Maandag 25 juni
Edith Schippers
Minister Edith Schippers (Volksgezondheid) is ontevreden over de snel toenemende kosten van de tandartsen. Ze dreigt het experiment stop te zetten als de tandartsen geen verbeteringen tonen. Voorbereidingen om het experiment vroegtijdig te stoppen worden al gemaakt. Het plan was om de proef een looptijd van 3 jaar te geven.
Aankomende donderdag zal Schippers de voorlopige resultaten van de tandartsenproef bespreken in de Tweede Kamer. Meerdere oppositiepartijen (PvdA, SP en GroenLinks) vinden dat de proef per direct moet stoppen. Deze partijen waarschuwden al eerder voor toenemende kosten.
Kwaliteit
Wilna Wind, directeur van de NPCF, stelt dat de prijsstijgingen in deze tijd niet uitgelegd kunnen worden. De federatie heeft inmiddels al ruim vierduizend meldingen gekregen van consumenten die ontevreden zijn over de toegenomen prijzen. “Daarbij komt ook nog eens dat er helemaal geen openheid is over de kwaliteit van de tandartszorg. De patiënt is gewoon de verliezer.”
Ook volgens de Consumentenbond zou de Tweede Kamer er goed aan doen om de minister te adviseren te stoppen met het experiment.
Zorgverzekeraars
De uitkomsten van het NZa-onderzoek hebben een verontrustende indruk achtergelaten op Zorgverzekeraars Nederland (ZN). “Het belang van de verzekerden staat niet voorop.” ZN wil zo snel mogelijk afspraken maken over de mondzorg, die slechts voor een deel wordt vergoed door de zorgverzekering (het basispakket). De afspraken moeten leiden tot een verantwoorde kostenontwikkeling, evenals een hogere kwaliteit en een verbeterde toegankelijkheid.
NMT positief over tandartsen
De Nederlandse Maatschappij ter Bevordering van Tandheelkunde (NMT) zou het niet eens zijn met de beslissing om het experiment vervroegd te stoppen. “Volgens ons zijn de tandartsen goed bezig. Op dit moment is er simpelweg nog niet voldoende zicht op de kosten, omdat er een te klein volume aan behandelingen is.”
Transparantie
Volgens de Associatie Nederlandse Tandartsen (ANT) is het voorbarig om op dit punt al conclusies te verbinden aan het onderzoek van de NZa. De ANT vindt dat de proef tot zover enkele “positieve en bemoedigende ontwikkelingen” toont. Vooral de service en kwaliteit zou zijn toegenomen. Ook is de ANT van mening dat tandartsen hard hebben gewerkt aan transparante prijzen. Onderzoeken over de prijsontwikkelingen in de mondzorgen zouden elkaar tegenspreken en gebaseerd zijn op een te korte periode om als representatief en betrouwbaar te beschouwen.
Vergelijk
Handige links:
Uit onderzoek van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) is gebleken dat 40 procent van de Nederlanders het terecht zou vinden als mensen met een ongezonde leefstijl een hogere zorgpremie moesten betalen. Zo zouden mensen die roken, drinken of overgewicht hebben, meer moeten bijdragen.
Klanten van zorgverzekeraar DSW gaan in 2020 fors meer betalen voor de zorgpremie. Volgend jaar zal de premie van de basisverzekering 118,- euro per maand gaan kosten, tegenover 112,- euro dit jaar. Op jaarbasis komt dit neer op een stijging van 72,- euro.
Nederland had tot middernacht de tijd om voor een nieuwe zorgverzekering te kiezen. Volgens cijfers van Independer heeft men ook gebruik gemaakt van deze kans. In vergelijking met 2018, stapte ruim 20 procent meer mensen over van zorgverzekering. Van de overstappers besloot 16 procent tot de laatste dag van 2018 te wachten om de overstap in te...
Volgens onderzoeksbureau Q&A Insights & Consultancy zou 12 procent van de Nederlanders van plan zijn een nieuwe zorgverzekering te kiezen voor 2019. Dit zou een fors hoger percentage overstappers zijn dan vorig jaar, waar 6,2 procent van de verzekerden de overstap maakte naar een nieuwe zorgverzekeraar. Het bureau voerde het onderzoek uit in...
Tot november 2018 heeft slechts een klein deel van de verzekerden optimaal gebruik gemaakt van de vergoedingen die onder de aanvullende dekkingen van de zorgverzekering vallen. Bijna 40 procent van de verzekerden stelt een deel geclaimd te hebben. Circa tien procent meldt helemaal geen gebruik te hebben gemaakt van aanvullende dekkingen.