Meer wijzigingen in basis zorgverzekering 2013 bekendgemaakt
Minister Edith Schippers van Volksgezondheid heeft meer wijzigingen in de basis zorgverzekering van 2013 bekendgemaakt. Naast het eigen risico zullen er ook aanpassingen volgen voor mensen die willen stoppen met roken, dieetadvisering, vruchtbaarheidsbehandelingen en COPD-vergoedingen.
Vrijdag 15 juni
Stoppen met roken
Sinds 2011 konden rokers een vergoeding uit de basisverzekering krijgen voor het volgen van een stoppen-met-roken programma. Deze vergoeding verdween in 2012 uit het basispakket. Inmiddels is besloten deze vergoeding weer terug te draaien. Vanaf 1 januari 2013 kunnen rokers weer een vergoeding terugvragen van hun zorgverzekeraar na het volgen van het stoppen-met-roken programma.
Dieetadvisering
Sinds 1 januari 2012 biedt de basis zorgverzekering geen vergoeding meer voor dieetadvisering. Voorheen konden mensen 5 uur dieetadvisering laten vergoeden door hun zorgverzekering. Na de aanpassing zagen diëtisten circa 25 procent minder klanten komen. Minister Schippers heeft besloten om ook deze vergoeding (deels) terug te draaien. Vanaf 1 januari 2013 heeft iedereen het recht om 3 uur dieetadvisering te verhalen op de basisverzekering.
Vruchtbaarheidsbehandelingen
In eerste instantie kon er maar één ivf-behandeling per zwangerschap vergoed worden door de zorgverzekering. Momenteel zijn dit er drie. Ook volgend jaar zullen er maximaal drie behandelingen vergoed worden, echter zijn er wel strengere voorwaarden aan gesteld. Vrouwen mogen niet ouder zijn dan 43 jaar om in aanmerking te komen voor een vergoeding van een ivf-behandeling. Vrouwen tot 38 jaar zullen bij de eerste twee behandelingen niet meer dan één embryo teruggeplaatst laten krijgen.
COPD
In 2012 werden er meerdere aandoeningen verwijderd van de lijst van chronische ziekten. Deze lijst bepaalt of iemand recht heeft op het laten vergoeden van fysiotherapie. Besloten is om COPD, een chronische longziekte, terug te zetten op de lijst van vergoedde chronische ziekten.
Eigen risico
Eerder werd al besloten om het huidige eigen risico van 220,- euro naar 350,- euro te verhogen. Als reden werd opgegeven dat de zorgkosten te hoog zijn. Sinds 2008 hebben zorgverzekeringen een verplicht eigen risico. Destijds betrof het eigen risico 150,- euro.
Overstappen van zorgverzekering
Om over te stappen naar een nieuwe zorgverzekering, moet er gewacht worden tot het eind van 2012. Zodra de premies en voorwaarden van de zorgverzekeringen van 2013 bekend zijn, kunt u de zorgverzekeringen vergelijken op Verzekeraar.nl om eenvoudig de goedkoopste of juist beste zorgverzekering te vinden.
Vergelijk
Handige links:
Uit onderzoek van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) is gebleken dat 40 procent van de Nederlanders het terecht zou vinden als mensen met een ongezonde leefstijl een hogere zorgpremie moesten betalen. Zo zouden mensen die roken, drinken of overgewicht hebben, meer moeten bijdragen.
Klanten van zorgverzekeraar DSW gaan in 2020 fors meer betalen voor de zorgpremie. Volgend jaar zal de premie van de basisverzekering 118,- euro per maand gaan kosten, tegenover 112,- euro dit jaar. Op jaarbasis komt dit neer op een stijging van 72,- euro.
Nederland had tot middernacht de tijd om voor een nieuwe zorgverzekering te kiezen. Volgens cijfers van Independer heeft men ook gebruik gemaakt van deze kans. In vergelijking met 2018, stapte ruim 20 procent meer mensen over van zorgverzekering. Van de overstappers besloot 16 procent tot de laatste dag van 2018 te wachten om de overstap in te...
Volgens onderzoeksbureau Q&A Insights & Consultancy zou 12 procent van de Nederlanders van plan zijn een nieuwe zorgverzekering te kiezen voor 2019. Dit zou een fors hoger percentage overstappers zijn dan vorig jaar, waar 6,2 procent van de verzekerden de overstap maakte naar een nieuwe zorgverzekeraar. Het bureau voerde het onderzoek uit in...
Tot november 2018 heeft slechts een klein deel van de verzekerden optimaal gebruik gemaakt van de vergoedingen die onder de aanvullende dekkingen van de zorgverzekering vallen. Bijna 40 procent van de verzekerden stelt een deel geclaimd te hebben. Circa tien procent meldt helemaal geen gebruik te hebben gemaakt van aanvullende dekkingen.